Co sprawia, że ciasto rośnie w piekarniku, do czego można wykorzystać kukurydzę i co żyje w produktach mlecznych - na takie pytania starali się odpowiedzieć uczniowie wrocławskich podstawówek, którzy przyszli na wykład na Wydziale Chemicznym Politechniki WrocławskiejPrzestronna sala w budynku A-2 przy ul. Łukasiewicza pomieściła we wtorek wszystkich młodych pasjonatów chemii. – Musicie pamiętać, że biotechnologia łączy w sobie kilka dziedzin, przede wszystkim biologię, chemię i inżynierię. Wykorzystuje również organizmy żywe w różnych technologiach, np. do oczyszczania wód, w produkcji szczepionek, sztucznych organów, biopaliw, robionych z kukurydzy i właśnie w przemyśle spożywczym – tłumaczyła dr Karolina Labus z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej, która prowadziła spotkanie.  Okazało się, że dzieci doskonale wiedzą, jak powstaje żywność modyfikowana genetycznie. – Możemy pomieszać geny dwóch roślin i ta, która powstanie, będzie bardziej odporna na choroby – mówił dziesięcioletni Tomek. Uczniowie dowiedzieli się, że pierwszą rośliną modyfikowaną genetycznie był stworzony 10 lat temu pomidor. Naukowcom udało się również wyprodukować marchewkę, która zapobiega wrzodom i ryż dwudziestokrotnie wzbogacony o beta-karoten. Z biotechnologią mamy styczność każdego dnia. Nawet wtedy, kiedy rośnie ciasto – Za ten proces odpowiedzialny jest dwutlenek węgla, który wydziela się w procesie fermentacji. Dlatego pod wpływem temperatury ciasto zwiększa objętość – wyjaśniała Karolina Labus. Co żyje w produktach mlecznych? – Bakterie mlekowe i kultury bakterii – odpowiadały dzieci. – To aldehyd octowy nadaje jogurtom charakterystyczny smak, a przy produkcji kefiru oprócz fermentacji mlekowej zachodzi również fermentacja alkoholowa – uzupełniała Karolina Labus. Na zakończenie spotkania dzieci dowiedziały się, jak samodzielnie zrobić owocowe żelki. Spotkanie zorganizowane zostało w ramach XVII Dolnośląskiego Festiwalu Nauki na Politechnice Wrocławskiej. Program tutaj. mjyoutube
|