Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości
Drukuj

Festiwal nauki. Spotkanie z winem w roli głównej

20.09.2013 | Aktualizacja: 24.09.2013 10:06

Profesor Jadwiga Sołoducho opowiadała o chemii wina (fot. Krzysztof Mazur)

W pierwszym dniu XVI Dolnośląskiego Festiwalu Nauki ponad 200 uczniów gimnazjów i liceów usłyszało prelekcję profesor Jadwigi Sołoducho z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej o chemii wina.
Profesor Sołoducho opowiadała, jakie są rodzaje win, jak się dzielą ze względu na region hodowli winorośli, jaką mają zawartość cukru, garbnika i witamin, od czego zależy ich moc i kolor. Opowiadała o procesie winifikacji (fermentacyjnego wytwarzania wina) i o sposobach fachowej degustacji. Mówiła też o korzystnym oddziaływaniu wina, zwłaszcza czerwonego, na zdrowie. Pite w ograniczonych ilościach nie tylko wpływa przeciwmiażdżycowo i poprawia nastrój. Występujący w winie resweratrol to skuteczny antyoksydant (przeciwutleniacz)  i nietoksyczny fungicyd (środek antygrzybiczny). Badania na zwierzętach wykazały znaczącą redukcję objawów starzenia, np. zmniejszony stan zapalny i apoptozę w śródbłonku naczyniowym. Zwiększa się elastyczność aorty i koordynacja ruchowa, wolniej rozwijają się zaćma i osteoporoza.
Resweratrol jest polifenolową pochodną stilbenu, który w naturze spotyka się w skórkach winogron, choć także w różnego rodzaju jagodach, morelach i orzeszkach ziemnych. Syntetyzowany jest przez rośliny dzięki enzymowi – syntezie stilbenowej. Szczególnie interesujący jest izomer geometryczny trans-resweratrolu, który ma zdolność aktywowania genu SIRT1, znajdującego się w genomie zwierząt i grzybów. Pozyskiwany na skalę przemysłową z wysuszonych skórek czerwonych winogron resweratrol, dzięki swym walorom, jest stosowany jako dodatek do żywności.
Profesor Jadwiga Sołoducho chętnie cytowała liczne anegdoty i porzekadła związane z winem. Uprzytomniła słuchaczom tzw. francuski paradoks: mimo tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu, Francuzi żyją długo. To zasługa czerwonego wina!
Wystąpienie „Chemia wina” będzie powtórzone na DFN w Legnicy.
Maria Kisza