Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości

Z Miasta

Drukuj

Europa na widelcu. Wrocławski Rynek pełen regionalnych potraw

04.06.2014 | Aktualizacja: 05.06.2014 12:09

Wrocławski Rynek (fot. Fotolia)

Na wrocławskim Rynku rozpoczęła się kolejna edycja „Europy na widelcu”. Tematem przewodnim tej kulinarnej fiesty jest Europa regionów
Przez pięć dni w Rynku będzie się odbywać jarmark produktów i potraw regionalnych z różnych krajów europejskich. W pobliżu straganów z żywnością będzie też można kupić książki dotyczące żywienia. Organizatorzy zaplanowali też prelekcje o tematyce kulinarnej, warsztaty, koncerty i imprezy dla dzieci.


Interesująco zapowiada się piątek 6 czerwca. Tego dnia przekonamy się, jakie potrawy można przygotować z truskawek czy szparagów – oddzielnie lub razem. Najważniejszym wydarzeniem „Europy na widelcu” będzie jednak Biesiada Europy, która rozpocznie się w sobotę 7 czerwca o 12.30. Mistrzowie kuchni zaserwują uczestnikom po kilka potraw z 16 regionów różnych krajów europejskich. Tego dnia będzie można zjeść np. żmudzki chłodnik (przygotowywany głównie z jogurtu i botwinki, podawany z czarnym chlebem i białym serem), smażone pierożki z Regionu Przydnieprowskiego (z ciasta drożdżowego z zieloną cebulą i jajkami) czy zupę gazpacho andaluz z hiszpańskiej Andaluzji.
Patronami „Europy na widelcu” są Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Stragany z żywnością i książkami będą czynne od środy do niedzieli w godzinach 10-21.
Szczegółowy program tutaj.

ml