Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości
Drukuj

Smaki i zapachy, czyli chemiczne doznania. Spotkanie z licealistami

22.05.2015 | Aktualizacja: 02.06.2015 16:12

Wykład „Chemiczne smaki” profesor Jadwigi Sołoducho (fot. Katarzyna Górowicz-Maćkiewicz)

Na Wydziale Chemicznym PWr gościła młodzież ze  Szkoły Mistrzostwa Sportowego Junior we Wrocławiu. Licealiści z klasy drugiej wysłuchali wykładu „Chemiczne smaki” profesor Jadwigi Sołoducho i przyglądali się chemicznym eksperymentom w laboratorium
Wszystko to w ramach współpracy naszej uczelni ze szkołami ponadgimnazjalnymi. Uczniowie, którzy mają w szkole chemię rozszerzoną, przyszli na Politechnikę Wrocławską pod opieką swoich nauczycielek: Iwony Huńki, absolwentki PWr i nauczycielki chemii oraz Anny Jankowskiej, nauczycielki języka angielskiego. - Niektórzy wybierają się na AWF, a tam chemia jest bardzo potrzebna – mówi Iwona Huńka. - Stąd nasza wizyta.


Część teoretyczną, ubogaconą ciekawostkami z różnych dziedzin naszego życia, barwnie przybliżyła młodzieży profesor Jadwiga Sołoducho. Opowiadała o zmysłach, o tym, jak odczuwamy smaki i zapachy. Dlaczego jedne są dla nas miłe, inne odstraszające lub przykre. Zwracała uwagę, co wpływa na nasze wybory, czemu sięgamy po ładne, kolorowe opakowania. Nie mogło zabraknąć kilku zdań na temat syntetycznych barwników, obecnych w żywności. – A czy wiecie, co powoduje, że lukier na pączku jest biały? Dwutlenek tytanu – tłumaczyła. – Który zresztą jest składnikiem również kosmetyków, a nawet tynku do elewacji. 
W części praktycznej spotkania, pod okiem dr hab. Joanny Cabaj i doktorantki mgr inż. Doroty Zając, uczniowie eksperymentowali w pracowni chemicznej. Sprawdzali m.in., jak wybuchowy potrafi być wodór, co może wyniknąć z wymieszania ze sobą kilku kropel kwasu, albo co dzieje się z rośliną włożoną do ciekłego azotu.
kg