Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości

Z Klubu Seniora

Drukuj

Emeryci rozmawiali z lekarzem o wpływie glutenu na zdrowie

17.04.2015 | Aktualizacja: 17.04.2015 15:18

Dr Anna Gozdowski w Klubie Seniora PWr (fot. Maria Lewowska)

Nad wpływem glutenu na ludzkie zdrowie zastanawiali się we czwartek seniorzy Politechniki Wrocławskiej. Pomagała im w tym dr Anna Gozdowski – przyrodnik i specjalistka medycyny naturalnej
Gozdowski tłumaczyła, że gluten to mieszanina białek występująca w ziarnach zbóż (najwięcej znajdziemy go w pszenicy). Dla większości ludzi gluten jest zupełnie obojętny: nie szkodzi, ale też nie ma wartości odżywczej. Używany jest głównie ze względu na swoje walory fizykochemiczne: nadaje on potrawom lepkość, elastyczność i sprężystość. Dzięki temu, że łączy się z dwutlenkiem węgla, wypieki stają się puszyste.
Jednak niektórzy ludzie nie tolerują glutenu – wynika to z wad genetycznych. Zdaniem Gozdowski ten problem dotyczy 1 proc. populacji. Najbardziej znaną z chorób wynikających z nietolerancji glutenu jest celiakia, ale u części chorych ten problem może przejawiać się np. zespołem nadwrażliwego jelita czy ataksją czyli zaburzeniami równowagi. – Te dwie choroby nie zawsze wynikają z nietolerancji glutenu – tłumaczyła Gozdowski. – Szukając jednak ich przyczyn trzeba sprawdzić także reakcję pacjenta na te białka.


Wśród metod diagnostycznych Gozdowski wymieniła m.in. badania krwi, testy genetyczne i badania histopatologiczne nabłonka dwunastnicy. – Jednak najpewniejsza i najmniej uciążliwa dla pacjenta jest samoobserwacja – podkreśliła prelegentka. – Trzeba po prostu na kilka tygodni wprowadzić dietę bezglutenową, zanotować, jak się czuliśmy przed jej rozpoczęciem i porównać to z tym, jak się czujemy po jej zakończeniu. Jeśli zauważymy zdecydowaną poprawę – to oznacza, że powinniśmy tę dietę stosować stale. Jeśli takiej poprawy nie ma, to tym lepiej dla nas, bo to znaczy, że nie mamy problemu z glutenem.
Gozdowski  stwierdziła też, że w księgarniach dostępnych jest wiele książek dotyczących diety bezglutenowej i w ogóle zdrowego żywienia. Na dowód przyniosła dwie z nich – „Dietę bez pszenicy” Williama Davisa i „Niebezpieczne zboża” Bożeny Przyjemskiej.  – Czytajmy i sprawdzajmy, co dla nas jest zdrowe – zachęcała prelegentka. – Nasze zdrowie zależy bardziej od nas samych niż od naszych genów.
Anna Gozdowski gościła na Spotkaniu Czwartkowym seniorów naszej uczelni 16 kwietnia. To już druga jej prelekcja na tematy zdrowotne w Klubie Seniora PWr.
ml